I denna grundkurs får du lära dig grunderna i det populära programspråket Python. Python är ett textbaserat språk (till skillnad från exempelvis blockprogrammering) som är lätt att komma igång med, då deras designfilosofi lägger vikt på lättläst kod.

Vi kommer att gå igenom grunder som strängar, heltal, variabler, funktioner, slumpgenerering, if this then that och det som helt enkelt behövs för att skapa ett enkelt matematikspel, som vi gjorde i fördjupningskursen av Scratch.

För att bli godkänd på kursen behöver du 100% rätt på alla quiz
Kursmaterialet är tillgängligt enligt Creative Commons CC0 (zero) Public Domain

Kursplan

KURSDELAR
PYT1 – 1 | Introduktion och verktyg 00:04:00
PYT1 – 2 | Variabler och datastruktur 00:15:00
PYT1 – 2 | Quiz 00:10:00
PYT1 – 3 | Input och Output 00:15:00
PYT1 – 3 | Quiz 00:10:00
PYT1 – 4 | Selections Sortering – If this then that 00:20:00
PYT1 – 4 | Quiz 00:10:00
PYT1 – 5 | Funktioner och Loopar 00:12:00
PYT1 – 5 | Quiz 00:10:00
PYT1 – 6 | Vi bygger ett mattespel 00:25:00
PYT1 – 6 | Quiz 00:10:00
AVSLUTNING
Kurs slutförd 00:01:00

Kursrecension

4.5

4.5
35 betyg
 • 5 stjärnor25
 • 4 stjärnor7
 • 3 stjärnor0
 • 2 stjärnor0
 • 1 stjärnor3
 1. Bra kurs

  5

  Precis lagom nivå för att starta med Python vare sig det är ens första scriptspråk eller bara första gången med just Python.

 2. Grundkurs i Python

  5

  Utmärkt kurs. Tydliga instruktioner och lätt att lyssna till.
  Det kändes bättre för varje kursdel, man kom in i tänket och begrep uppbyggnaden tydligare allt eftersom. Perfekt att lägga in mattespelet som sista med många av programmets funktioner då man med det ser möjligheter att använda Python på en mängd olika sätt. Man kan nog förkovra sig ganska snabbt om man tränar!

  • Härligt att höra, Gunbritt, och tack för de orden! Ja, precis som med allt annat är ju mängdträning ett måste. Och… att det tar ett tag innan en får grepp om hur allt funkar. I nästa kurs blir det fullt fokus på att skriva många små program, så jag hoppas du hänger på då.
   /Micke Kring

 3. PYT1 – Python Grundkurs

  5

  Väldigt bra kurs. Så bra att Repl.it fungerar på iPad för alla skolor som inte har PC.
  Tydlig och superkul!!

 4. Rolig och givande kurs

  5

  Rolig och givande kurs som funkar bra som introduktion, roligt att få sitta och labba själv!

 5. Python Grundkurs

  5

  Jättebra för nybörjare. Jag skulle gärna vilja se en fortsättning av detta, tex hur man programmerar in grafik, gärna med rörliga bilder etc. (Jag har för mig han nämner tärningar vid något tillfälle.) Visst det finns gratis program (halvfabrikat) som tex RenPy som erbjuder grafik om man vill göra ett matte eller kemi spel eller dylikt. Men det skulle vara användbart att kunna förstå programmeringen bakom grafiken. Dvs hur får jag upp 5 + 7 = 12 på skärmen med lite kul färger, rörelse och ljud mha Python.

 6. Bra kurs!

  4

  Jag tror att det här är en jättebra kurs för totala nybörjare. Jag var total nybörjare för några veckor sedan, men nu har jag redan snappat upp så mycket så den här kursen blev lite för lätt. Hoppas mycket på fortsättningskursen! 🙂

  Men även för totala nybörjare tror jag att quizen skulle kunna göras lite svårare att klara, så att man får kämpa lite mer. Lite fler frågor, lite fler alternativ, lite högre svårighetsgrad. Det hade också varit jättebra om man på någon uppgift hade uppmanats att skriva in en kodrad själv, men det kanske är tekniskt svårt att få till.

  Det finns ett litet fel i kursen och det är att det talas (och skrivs) om ”summa” när det egentligen ska vara ”produkt”. Vid multiplikation har vi faktor · faktor = produkt

  • Tack för bra synpunkter, Johan! Ja, det här är tänkt för totala nybörjare och det är svårt att veta exakt var jag ska lägga ribban gällande svårighetsgrad. Jag får väl göra fortsättningskursen lite mer utmanade då. 🙂
   Gällande felet, får jag ta på mig det och erkänna att jag inte kom ihåg det från min skoltid. 🙂
   /Micke Kring

 7. Kalasbra

  5

  Riktigt bra kurs. Både pedagogisk överskådlig och med lagom balans mellan progression och utmaningar. Rekommenderas till alla lärare, inte bara i matte och teknik.

 8. Mycket bra!

  5

  Jag håller på att lära mig python och har testat en del olika gratiskurser. Den här var dock en av de mer pedagogiska. Lätt att hänga med och enkelt förklarat. Rekommenderas!

 9. Lagom utmaning

  5

  Helt rätt nivå för den som inte programmerat i textmiljö tidigare. Intressant och roligt.

 10. Toppen!

  5

  Finfin kurs Micke! Har inte programmerat i textmiljö tidigare men fick bra kläm på det!
  Vi har en miljö med 1:1 iPad hos oss och jag undrar om du rekommenderar någon specifik app för pythonprogrammering? Testade repl.it men det funkande inte så bra i iOS. Har kikat på den här sidan https://www.techworld.com/picture-gallery/careers/great-programming-apps-for-your-ipad-3497769/

  • Tackar, Olle! Kul att höra! Gällande repl.it och iPads så tycker vi att det funkar rätt bra. Men har du kollat det vi skrev om på facebooksidan, dvs att du i iOS11 måste slå av ”smart interpunktion” i tangentbordsinställningarna för att det ska funka? I övrigt har jag inte kollat upp några appar ännu. Men tipsa om du hittar något bra.
   /Micke Kring

 11. Riktigt bra kurs!

  5

  Tydlig och bra kurs som innehåller det man behöver kunna för att komma igång med programmering i matematik i år 7-9.

 12. Jättekul!

  5

  Kul! Intressant och utmanande!

 13. Pedagogiskt upplagt

  5

  Mycket nöjd med innehåll och svårighetsgrad. Passade en nybörjare som mig perfekt. Lätt att hänga med och hela tiden byggs nya kunskaper på den förra delen. Roligt med spelet på slutet så allt mynnade ut i en bra aktivitet att använda med eleverna.

  • Vad roligt att höra, Carola! Förhoppningsvis blir jag klar med del 2 av kursen snart, där jag kommer fokusera mer på problemlösning och där vi skapar fler små program, likt mattespelet, så det finns än mer aktiviteter att jobba med. Hoppas du hänger på då! 🙂
   /Micke

 14. Mycket bra kurs

  5

  Tack för att den finns tillgänglig för alla!

 15. Python programmering

  4

  Jag tycker att det var en väldigt bra kurs som gjorde att jag lärde mig mycket och jag skulle vilja att det kom en till kurs på Python. Det jag skulle velat att du skulle kunna göra är att berätta hur man gör för att få fram random matte tecken t.ex *, /, +, -. Jag fattar inte hur man gör det.

  • Vad trist att du inte tycker om kursen. Tanken med recensioner är ju att de ska hjälpa andra som vill gå kursen att få lite info om vad andra tycker, så nästa gång kanske du kunde skriva lite mer specifikt vad som inte var bra? På så sätt hjälper du både oss och andra.
   /Micke Kring

 16. 4

  Kul! Bra intro till kodning. Bra instruktioner. Det som behöver fixas är att kurssidan inte funkar som den ska alltid; man fastnar på en kursdel och kan inte gå vidare utan att göra om quizet (och ibland inte heller då!). Annars var det toppen! Jag hade gärna sett fler delar i kursen så att man kunde bygga ut mattespelet ännu mer. Det vore även bra med en lathund eller länkar till en lathund.
  Tack! Detta var kul och intressant!

  • Tack för infon, Lena! Vi kommer att gå ut tydligare med testade webbläsare och inställningar för att det ska fungera smärtfritt för er att gå kurserna.
   Det kommer ävn en del två av kursen (i höst), där varje lektion går ut på att skriva ett program för att nyttja det ni lärt er till problemlösning. Men testa gärna själv att bygga ut ditt mattespel tills vidare. 🙂
   /Micke Kring

 17. Bra kurs!

  4

  Ganska väl avvägda avsnitt med mycket, men inte förmycket information i varje avsnitt. Bra med återkommande quez.. Kanske skulle man, om detta alls är möjligt, kunnat tänka sig en möjlighet att kriva in och få feedback på kod man faktiskt skrivit.

 18. Bra grundutbildning!

  5

  Bra tidslängd kontra information.

 19. Vi bygger ett mattespel

  4

  Det är något fel på det sista Quizet, det går inte att få rätt på en av frågorna, alla alternativ ger fel svar. Hur har det gått med programmeringen?

  Anette

 20. Skitbra kurs!

  5

  Skitbra kurs! Jag som helt ny till det här gick från att veta inget alls till att kunna massa användbara saker inom kodning! tack så mycket! ( ͡° ͜ʖ ͡ °)( ͡° ͜ʖ ͡ °)( ͡° ͜ʖ ͡ °)( ͡° ͜ʖ ͡ °)

 21. Väldigt bra kurs!

  5

  Bra och tydlig kurs, väldigt lärorik!

 22. Finfin Pythonkurs

  5

  Hej
  Efter att ha försökt att genomföra en antal nybörjarkurser i Python på nätet, enbart på engelska har det varit befriande att bli instruerad på svenska. dessutom av en perfekt pedagog med i mitt tycke väldigt bra tilltal och förhållningssätt. Nu tar jag mig åter an Zed Shaw och hans ”Learning Python the hard way”. Dock håller jag ögonen öppna för fortsättningskurs med Micke Kring. Släkt med Håkan?

  • Grymt kul att höra, Göran! Och stort tack för komplimangen! Klart du ska ge dig på Python på det hårda sättet nu. 🙂 Och nej, eller kanske, är jag släkt med Håkan. Det finns inte allt för många Kring:ar i Sverige. Men inget släktskap som jag känner till.
   Jag har en uppföljningskurs i Python på gång, men har inte haft tid att göra klart den ännu, så håll ögonen öppna.
   /Micke Kring

 23. PYT1 – Python Grundkurs”.

  5

  -Tydliga genomgångar
  -Bra uppdelat i flera avsnitt

 24. Python

  1

  Dålig, jätte dålig. Hopplöst

 25. 4

  Skulle vara kul med en fortsättningskurs!
  Lärde mig mycket. Enda problemet var att man behövde göra om quizen när man hade loggat ut. // Julius

  • Hej Julius! Kul att du lärde dig av kursen!
   Ja, vi jobbar med den buggen angående quiz. När man gjort klart ett quiz måste man gå vidare till nästa kursdel för att det ska sparas.
   Det finns även en fortsättningskurs planera, men tiden har inte riktigt räckt till ännu… 🙂
   /Micke Kring

 26. PYT1

  5

  Bra start för nybörjare! Ser fram emot fler kurser i Python.

 27. Python grundkurs

  5

  Jag gillar att det är ett quiz efter varje avsnitt

 28. fucking shit my shet keeps crashing over and over

  1

  faking dog shet man bad bad bad bad bad really really bad

 29. Bra grund kurs!

  5

  Hej Micke,

  Bra introduktion till grundläggande programmering.

 30. BRA kurs

  5

  Jättebra kurs. Det tog lite tid att komma runt buggen för att komma vidare efter ett quiz, men till sist löste det sig. Ska kanske köra denna med mina högstadieelever nu i dessa hemstudietider.

 31. Toppen

  5

  Tack för denna kurs
  Kommer det eller finns det en fortsättning?

Årstaskolan | STHLM