I denna grundkurs får du lära dig grunderna i det populära programspråket Python. Python är ett textbaserat språk (till skillnad från exempelvis blockprogrammering) som är lätt att komma igång med, då deras designfilosofi lägger vikt på lättläst kod.

Vi kommer att gå igenom grunder som strängar, heltal, variabler, funktioner, slumpgenerering, if this then that och det som helt enkelt behövs för att skapa ett enkelt matematikspel, som vi gjorde i fördjupningskursen av Scratch.

För att bli godkänd på kursen behöver du 100% rätt på alla quiz
Kursmaterialet är tillgängligt enligt Creative Commons CC0 (zero) Public Domain

Kursplan

KURSDELAR
PYT1 – 1 | Introduktion och verktyg 00:04:00
PYT1 – 2 | Variabler och datastruktur 00:15:00
PYT1 – 2 | Quiz 00:10:00
PYT1 – 3 | Input och Output 00:15:00
PYT1 – 3 | Quiz 00:10:00
PYT1 – 4 | Selections Sortering – If this then that 00:20:00
PYT1 – 4 | Quiz 00:10:00
PYT1 – 5 | Funktioner och Loopar 00:12:00
PYT1 – 5 | Quiz 00:10:00
PYT1 – 6 | Vi bygger ett mattespel 00:25:00
PYT1 – 6 | Quiz 00:10:00
AVSLUTNING
Kurs slutförd 00:01:00

Kursrecension

4.9

4.9
11 betyg
 • 5 stjärnor10
 • 4 stjärnor1
 • 3 stjärnor0
 • 2 stjärnor0
 • 1 stjärnor0
 1. Bra kurs

  5

  Precis lagom nivå för att starta med Python vare sig det är ens första scriptspråk eller bara första gången med just Python.

 2. Grundkurs i Python

  5

  Utmärkt kurs. Tydliga instruktioner och lätt att lyssna till.
  Det kändes bättre för varje kursdel, man kom in i tänket och begrep uppbyggnaden tydligare allt eftersom. Perfekt att lägga in mattespelet som sista med många av programmets funktioner då man med det ser möjligheter att använda Python på en mängd olika sätt. Man kan nog förkovra sig ganska snabbt om man tränar!

 3. PYT1 – Python Grundkurs

  5

  Väldigt bra kurs. Så bra att Repl.it fungerar på iPad för alla skolor som inte har PC.
  Tydlig och superkul!!

 4. Rolig och givande kurs

  5

  Rolig och givande kurs som funkar bra som introduktion, roligt att få sitta och labba själv!

 5. Python Grundkurs

  5

  Jättebra för nybörjare. Jag skulle gärna vilja se en fortsättning av detta, tex hur man programmerar in grafik, gärna med rörliga bilder etc. (Jag har för mig han nämner tärningar vid något tillfälle.) Visst det finns gratis program (halvfabrikat) som tex RenPy som erbjuder grafik om man vill göra ett matte eller kemi spel eller dylikt. Men det skulle vara användbart att kunna förstå programmeringen bakom grafiken. Dvs hur får jag upp 5 + 7 = 12 på skärmen med lite kul färger, rörelse och ljud mha Python.

 6. Bra kurs!

  4

  Jag tror att det här är en jättebra kurs för totala nybörjare. Jag var total nybörjare för några veckor sedan, men nu har jag redan snappat upp så mycket så den här kursen blev lite för lätt. Hoppas mycket på fortsättningskursen! 🙂

  Men även för totala nybörjare tror jag att quizen skulle kunna göras lite svårare att klara, så att man får kämpa lite mer. Lite fler frågor, lite fler alternativ, lite högre svårighetsgrad. Det hade också varit jättebra om man på någon uppgift hade uppmanats att skriva in en kodrad själv, men det kanske är tekniskt svårt att få till.

  Det finns ett litet fel i kursen och det är att det talas (och skrivs) om ”summa” när det egentligen ska vara ”produkt”. Vid multiplikation har vi faktor · faktor = produkt

 7. Kalasbra

  5

  Riktigt bra kurs. Både pedagogisk överskådlig och med lagom balans mellan progression och utmaningar. Rekommenderas till alla lärare, inte bara i matte och teknik.

 8. Mycket bra!

  5

  Jag håller på att lära mig python och har testat en del olika gratiskurser. Den här var dock en av de mer pedagogiska. Lätt att hänga med och enkelt förklarat. Rekommenderas!

 9. Lagom utmaning

  5

  Helt rätt nivå för den som inte programmerat i textmiljö tidigare. Intressant och roligt.

 10. Toppen!

  5

  Finfin kurs Micke! Har inte programmerat i textmiljö tidigare men fick bra kläm på det!
  Vi har en miljö med 1:1 iPad hos oss och jag undrar om du rekommenderar någon specifik app för pythonprogrammering? Testade repl.it men det funkande inte så bra i iOS. Har kikat på den här sidan https://www.techworld.com/picture-gallery/careers/great-programming-apps-for-your-ipad-3497769/

Årstaskolan | STHLM
X