I denna grundkurs inom 3D-skapande kommer vi att med enkla verktyg visa dig hur du gör för att gå från skiss på papper till att på datorn skapa en 3D-modell som vi till sist skriver ut på en 3D-skrivare.

Vi kommer i kursen att skapa en liten behållare till små post-it-lappar som vi ska skriva ut. Då vi utgår från de 3D-skrivare som vi har i vårt Makerspace på Årstaskolan, kan vissa delar av kursen skilja sig beroende på vilken modell du har, men grunderna är fortfarande de samma.

Kursen är uppdelad i fyra delar, där vi först kommer att designa vår modell på papper, för att sedan jobba med vår 3D-modell i den webbaserade tjänsten TinkerCAD. Slutligen tar vi modellen till vår ”slicer”-mjukvara som förbereder den för utskrift. Därefter tar vi en titt på hur 3D-skrivaren fungerar och hur du hanterar den för att lyckas med dina utskrifter.

Kursen kräver inte att du har tillgång till en 3D-skrivare, men självklart blir det lite roligare om du kan omsätta det du lärt dig till en färdig produkt i slutändan.

För att bli godkänd på kursen behöver du 100% rätt på alla quiz
Kursmaterialet är tillgängligt enligt Creative Commons CC0 (zero) Public Domain

Kursrecension

4.9

4.9
10 betyg
 • 5 stjärnor9
 • 4 stjärnor1
 • 3 stjärnor0
 • 2 stjärnor0
 • 1 stjärnor0
 1. 3D skrivarkurs

  5

  Som vanligt på Kursportalen, en mycket pedagogisk och metodiskt uppbyggd kurs.
  Bra längd på kursmomenten.

 2. Kul

  5

  Enkel och konkret kurs. Har varit lite tveksamt till 3D och hur det passar in i kursplanerna men u är jag igång. Väntar med spänning på del2 jag är inte särskilt bra på själva skapandet, men det kan å andra sidan säkert eleverna snart nog…
  Och priserna på skrivare har varit lite för höga, har haft andra hål att täppa med de pengarna. Nu hittade jag flashforge för 4000 kr. och första utskriften blev bra, återstår att se om den håller över tid.

  Tackar!

 3. Enkelt och pedagogiskt!

  5

  Lättbegripligt! Nu blir det till att testa Tinkercad!

 4. Skapa i 3D-grund

  4

  Kort och bra för den som ska pröva skrivaren första gången

 5. Tack!

  5

  Nu vet jag precis hur jag ska göra. Väldigt bra grundkurs för att kunna rita och skriva ut 3D.

 6. 1 2